Terug van stage: Lees het verhaal van onze studenten! 

Aangezien The New School veel vakken aanbiedt, is er enorme diversiteit als het om stages gaat. De studenten kunnen namelijk zelf kiezen welke richting ze op gaan. In februari zijn de derdejaarsstudenten teruggekomen op school na een leerzame stageperiode. Het is voor alle studenten natuurlijk ontzettend leuk om hierover te lezen, dus hebben we studenten Lune Mol en Thijs Korver bereid gevonden hun ervaringen te delen.

De 22-jarige Lune heeft stage gelopen bij Stichting Fight Cancer, ook wel ‘het zusje van KWF Kankerbestrijding’ genoemd. Het is een stichting die door middel van acties geld ophaalt dat via KWF weer besteed wordt voor onderzoek naar kanker. Lune’s taken waren voornamelijk het bijhouden van de social media, de klantenservice, donateurs invoeren in de database, nieuwsbrieven maken en ideeën bedenken voor eventuele acties. Lune is op een bijzondere manier bij dit stagebedrijf terechtgekomen: “In het eerste jaar heb je het vak projectmanagement en hiervoor hebben wij een benefietavond georganiseerd om geld op te halen voor Stichting Fight Cancer. Bij dit project kon ik echt laten zien wat ik in me heb, waardoor ik steeds vaker terug ben gevraagd door de stichting om mee te helpen met evenementen. Ik wist daarom al gauw dat dit een goede stageplek voor mij zou zijn.”

De 20-jarige Thijs is een totaal andere richting op gegaan. Hij heeft stage gelopen in Kuala Lumpur bij Hong Leong Group. Hier deed hij voornamelijk design en marketing. Thijs wist zeker dat hij naar het buitenland wilde voor zijn stage: “Ik had niet superveel keuze, want het is lastig om allemaal te regelen. Ik heb daarom ook erg veel geluk dat ik in deze positie terecht gekomen ben.” Thijs is erg blij met zijn keus: “Mijn stage is achteraf compleet naar verwachting geweest. Ik dacht dat ik veel diverse dingen mocht ondernemen en dat heeft gelukkig ook zo uitgepakt. Het was daardoor niet saai voor mij en ik kwam de maanden goed door.”

Lune vond vooral van het uitwerken van haar ideeën voor de stichting erg leuk: “Het voelde alsof je je eigen handel ging beginnen: eerst een idee bedenken en dat dan uitvoeren. En als mensen het dan ook nog willen kopen, dan is dat helemaal leuk!” Natuurlijk had ze ook taken die minder boeiend waren: “De minder leuke taken vond ik het invoeren van donateurs, Dat is simpelweg gegevens overnemen en invoeren, maar goed … dat moet ook gebeuren!”

Thijs heeft vooral plezier gehaald uit het editen van video’s: “Ik heb er een hele hoop gedaan, wat superleerzaam was. Daarnaast heb ik meegedraaid met opnamedagen, verschillende posters, websites en e-mails gemaakt en me vooral beziggehouden met de marketing voor het bedrijf.” Lachend voegt Thijs een goede herinnering toe: “Ik heb zelfs de opdracht gekregen om een spel te maken waardoor collega’s beter met elkaar konden communiceren.”

De vakken die ze op TNS hebben gehad, hebben absoluut bijgedragen tijdens hun stageperiode. Zo vindt Lune het erg fijn dat er zoveel diversiteit is op de school: “De meest interessante vakken vond ik: van product naar commercial en marketing. Deze laten erg goed zien wat de school te bieden heeft; veel theorie over marketing, maar ook creativiteit, zoals ook bij graphic arts bijvoorbeeld.” Thijs focuste zich liever op finance, marketinggerelateerde vakken en graphic arts. Ook daar heeft hij veel baat bij gehad tijdens zijn stage.

De afgelopen maanden waren erg leerzaam voor beiden. Lune: “Ik heb zowel persoonlijk als vakinhoudelijk veel geleerd. Hierbij kun je denken aan de manier van communiceren, omdat ik veel op mensen heb gereageerd die in emotionele toestand verkeerden. Het was dan ook best een zware periode voor Lune: “Ik ben iedere dag heel dag beziggeweest met een onderwerp waar niemand iets mee te maken wil hebben, dat heeft absoluut iets met mij gedaan. Het geeft je veel besef en voldoening over je eigen leven.” Thijs heeft voornamelijk geleerd hoe hij dingen beter kan aanpakken: “Ik weet net iets beter hoe ik kan schrijven, communiceren of neerzetten. Ik heb bij een Chinees corporate bedrijf gewerkt, dus dat is absoluut leerzaam geweest.”

Lune koos vooral voor veilig: “Iedereen kende mij al en vond het leuk als ik bij hen zou komen werken. Ik dacht hierdoor dat ik ook daarom snel veel verantwoordelijkheid zou hebben en mijn eigen ding kon gaan doen, en dat was met veel dingen ook zo. Ik denk wel dat ik mijzelf voor een tweede stage meer wil uitdagen en iets heel anders wil gaan doen.” Voor Lune staat één ding vast: “door mij als student een kantoorbaan te geven van 9 tot 5 ben ik pas echt volwassen geworden!” Voor Thijs was er juist veel uitdaging, waardoor hij ook dingen heeft ingezien: “Het enige wat ik anders had moeten doen, een cliché: ik had eerder moeten beginnen. Het verkrijgen van een werkvisum in Maleisië kost meer moeite dan ik had verwacht.”

Aan studenten die nu gaan zoeken naar een stage geeft Thijs daarom ook graag het volgende mee: “Begin op tijd. En als je naar het buitenland gaat, let dan goed op of er bepaalde Nederlandse organisaties zijn. Voordat ik op stage ging had ik nog geen idee van de grote Nederlandse groepen die zich hier bevinden.” Wie weet wat die organisaties voor jou kunnen betekenen. Lune voegt daaraan toe: “Waar je zeker op moet letten, is dat je goed blijft communiceren over de taken die je van tevoren beloofd zijn. Het is namelijk heel makkelijk voor hen om de stagiair even ‘dat klusje’ te laten doen. Je wordt er misschien nu gek van dat school zo hamert op je leerdoelen, maar tijdens je stage ga je daar blij om zijn. Houd gewoon veel contact met je stagebegeleider van werk en als je iets anders wilt doen, maak dat dan ook bespreekbaar.”


(Door: Caroline Smits, tweedejaars)
Meer weten over The New School?
Begint het meteen bij je te kriebelen als je dit artikel leest? Ambieer jij ook een creatieve carrière rondom marketing en communicatie? Wil je graag alles leren over ondernemen? Meld je nu aan voor de volgende open avond en ontdek of The New School ook iets voor jou is.