TNS Teachers
Hilde König

‘Ik had zelf ook wel willen studeren op TNS’


Hilde König is de nieuwste aanwinst als docent op The New School. Zij geeft sinds een paar maanden het vak onderzoeksvaardigheden aan onze studenten. Hilde vertelt wat zij de studenten wil bijbrengen over haar vakgebied. Maar ook over hoe zij haar ervaring met een eigen cateringbedrijf gebruikt tijdens het lesgeven.

Als je kijkt naar de geschiedenis van Hilde kun je wel zeggen dat zij niet heeft stilgezeten. Op de vraag wat haar praktijkervaring is, komt een uitgebreid antwoord. ‘Ik ben eigenaresse geweest van een winkel in Duitsland, ik heb een eigen cateringbedrijf gehad, ik ben directrice geweest van de summer school van de UvA en ik ben coach voor de studenten bij de UvA.’ Als Hilde vertelt over haar tijd toen zij een cateringbedrijf runde, glundert zij. ‘Ik heb dat een half jaar gedaan omdat ik het zo leuk vond. Ik hou van eten en er waren momenten dat ik een hele stad door moest fietsen voor een konijn. Het was succesvol, maar fysiek zwaar werk.’ Zo kan je wel stellen dat Hilde een bezig bijtje is en niet stil zit.

Internationaal
Dat Hilde altijd bezig is, blijkt ook uit haar enorme leservaring. ‘Ik heb een jaar in Engeland (Norwich) lesgegeven, elf jaar bij de UvA, sinds drie jaar bij de HvA, vanaf 2019 elk jaar twee seminars in Duitsland aan de RUB (Ruhr University Bochum) gegeven, en een keer in Bremen. Hier heb ik het vak anthropology of death and dying gegeven.’ Hilde vond dit enig: midden in de winter op begraafplaatsen onderzoek doen. Alles bij elkaar heeft deze TNS-docent genoeg ervaring opgedaan om de juiste kennis bij te brengen aan de TNS studenten.

Plezier
Onderzoeksvaardigheden klinkt als een vak waarbij je onderzoek gaat doen. Maar Hilde vertelt dat het vak veel meer is dan dat:’Het belang, de kennis van en plezier in het onderzoek doen is wat ik de studenten vooral wil bijbrengen.’ Zo is Hilde ook enorm gewild bij studenten. Hilde vertelt dat een oud-student die zij heeft lesgegeven gedurende haar eerdere carrière als docent zegt zelfs over de lessen van Hilde: ‘Het voelde niet als lessen, maar ik heb toch veel geleerd’.

Pesten
Ook in haar privéleven zit Hilde niet stil. Op de vraag of zij hobby’s heeft, komen er verschillende dingen naar voren. ‘De hond verwennen, mijn kind pesten, vriendinnen laten lachen, in ijskoud water springen, theater, ski, tennis en ballet voor de lol.’ En op de vraag wat TNS studenten echt van haar moeten weten, heeft Hilde een karakteristiek antwoord, net als zijzelf: ‘Dat ik probeer vegetariër te worden, maar dat wil maar niet lukken.’

Everybody cares
Had de docent van Duitse origine zelf naar TNS willen gaan? ‘Ohhhh ja! De aandacht die je krijgt, de familiaire inclusieve sfeer, de grappigste en leukste officemanagers en de everybody cares mentaliteit.’ Dit heeft er ook voor gezorgd dat Hilde sinds dit jaar docent is geworden bij The New School. ‘De kleine groepen, dat huiskamergevoel, de omgeving en de open en leuke studenten, inclusief de fijne vragen die ze stelden, hebben ervoor gezorgd dat ik ja heb gezegd op deze te gekke mogelijkheid.’
Dat klinkt goed!
Benieuwd naar onze andere docenten? Ambieer jij een carrière rondom marketing en communicatie? Wil je graag alles leren over ondernemen? Meld je nu aan en ontdek wat The New School jou te bieden heeft.