TNS Presents 
Jerome Inen

Docent Jérôme Inen komt meerdere dagen in de week met zijn fiets vanuit Amstelveen naar de Jan Luijkenstraat om les te geven bij The New School. Het begon bij één dag in de week lesgeven aan eerste en tweedejaars studenten. Inmiddels zien we Jérôme meerdere dagen in de week in de gangen voorbij lopen. Wat maakt TNS volgens hem zo uniek en wat hoopt Jerome de studenten te leren? 

Jérôme kan putten uit een enorme hoeveelheid praktijkervaring. ‘Na mijn studie journalistiek heb ik heel veel verschillende dingen gedaan. Van redacteur bij Intermediair tot aan tennisles geven aan alle leeftijden’. Hij heeft al heel wat van zijn bucketlist kunnen afvinken. Maar op een gegeven moment vond Jérôme zijn plekje bij TNS waar hij zich al 18 jaar helemaal thuis voelt. ‘In het tweede jaar dat ik journalistiek studeerde, werd ik op pad gestuurd om een stukje te schrijven over een HBO in Amsterdam met journalistiek in het vakkenpakket. Ik heb een artikel geschreven over The New School in het eerste jaar dat zij bestonden’.
TNS had een goede indruk gemaakt op Jérôme. ‘Toen mijn eerste roman werd gepubliceerd, heb ik TNS een exemplaar gegeven. Vervolgens hebben zij mij een baan aangeboden’.

Ervaring
Door de nodige ervaring die Jérôme heeft opgedaan weet hij precies wat hij zijn studenten wilt meegeven. ‘Ik ben heel mijn leven al bezig met het communiceren met mensen. Door mijn ervaring weet ik hoe je in de professionele wereld snel en handig kunt communiceren’. Dit probeert hij de studenten bij te brengen. De werkzaamheden van Jérôme op TNS zijn erg divers. ‘Zo begon ik ooit met het vak journalistiek voor de eerstejaars. En momenteel geef ik ook taalverzorging (nederlands) aan eerstejaars en professioneel schrijven aan tweedejaars studenten’. Maar als je aan hem vraagt wat zijn favoriete vak is om te geven, is dat toch wel het vak Nederlands. ‘Hierbij zie je echt de vooruitgang van de studenten. Je ziet dat de behandelde stof echt blijft hangen en dat is mooi om te zien’.

Achterstand wegwerken
Jérôme steekt veel energie in het vak taalverzorging aan eerstejaars studenten. ‘Wanneer studenten van de middelbare school afkomen, hebben zij een achterstand wat betreft taalverzorging. Goed nieuws voor de studenten die bij TNS starten: deze achterstand wordt ingehaald.’ Maar het vak Nederlands is volgens Jérôme meer dan alleen maar spellen. ‘Studenten krijgen bij TNS de ruime mogelijkheid om op een creatieve en professionele manier met schrijven om te gaan.’

Schrijven is beperken
Naast het eerstejaars vak taalverzorging geeft Jérôme ook het vak professioneel schrijven in het tweede jaar. ‘Ik leer de studenten om tijdens het schrijven tot de essentie te komen van informatie: schrijven is beperken. Ik probeer de studenten als professional te laten werken, maar ik probeer ze ook als mens te ontwikkelen. Je kan alle marketing modellen heel goed snappen en uit je hoofd weten, maar als je de mens niet begrijpt ben je een vakidioot. Dit moeten we voorkomen.’

Persoonlijk
Jérôme wil zijn studenten ook buiten de context van de vakken, iets bijbrengen. ‘Ik wil mijn steentje bijdragen aan de persoonlijke ontwikkeling van mijn studenten. Zij moeten snappen dat het persoonlijke commercieel is, en het commerciële persoonlijk is. Het heeft weinig zin om als marketing communicant naar buiten te gaan zonder te kijken naar wat voor mens je zelf bent. Het is belangrijk om te achterhalen wat je zelf echt interessant vindt’. Het voorbeeld dat hij hierbij geeft is dat wanneer jij al je hele leven gek bent op mode, je hier ook iets mee moet gaan doen. Dan maak je van je hobby je werk. ‘Ik probeer het persoonlijke aan het professionele te koppelen’.

Jaloezie
Op de vraag of Jérôme zelf naar TNS had willen gaan als student zegt hij duidelijk: ja. ‘Ik ben wel eens jaloers op jullie. De studenten op TNS zijn zo saamhorig. Dit maakt het leren makkelijker. Omdat de sfeer binnen de groep zo gezellig is kun je jezelf zijn’. Is die saamhorigheid tijdens de online lessen door de pandemie niet minder geworden? Jerome zegt van niet. ‘Tijdens de online lessen merk je dat er een onderlinge sfeer is waarin iedereen elkaar op een gezellige manier, dingen leert’. Maar als Jérôme nadenkt over het uitgebreide vakkenpakket zou TNS niks voor hem zijn geweest. ‘Als ik 1 ding doe, doe ik dit met mijn volle aandacht. Als ik op TNS had gezeten had ik mezelf dus denk ik niet zo goed kunnen focussen op alle verschillende vakken. Voor mij was een hbo met 1 overkoepelend onderwerp dus passender’.
Ook vertelt Jérôme nog dat hij het heel positief vindt dat TNS de studenten zo veel mogelijk buiten de school ervaring wil op laten doen. ‘Dit voegt een extra dimensie toe. Het zal de sfeer nog gezelliger maken en zulk soort uitjes zijn ook nog eens leerzaam. Dit onthoud je als student ook goed. Bijvoorbeeld het maatschappelijke project uit jaar 1 en de magazine weken uit jaar 2 waar je na je studententijd vaak aan terug zult denken’.

Tekst: Estelle De Boeck
Dat klinkt goed!
Benieuwd naar onze andere docenten? Ambieer jij een carrière rondom marketing en communicatie? Wil je graag alles leren over ondernemen? Meld je nu aan voor de volgende open dag en ontdek wat The New School jouw te bieden heeft.