Nieuws

Een trimester in het buitenland

Roos, derdejaars TNS-studente, volgt een aantal keuzemodules aan Webster University in Genève, Zwitserland. Iedere TNS-student kan in het derde jaar ervoor kiezen hun keuzemodules in het buitenland te volgen. Momenteel studeren twee derdejaars aan de UIBS in Barcelona en nog een vierde zit zelfs in Japan voor modules aan de UIBS.

Benieuwd naar hoe een studieverblijf in het buitenland eruit zien? Lees het hieronder in een interview met Roos.

We beginnen bij het begin. Hoe ben je erop gekomen om vakken te gaan volgen in het buitenland?

Tijdens mijn eerste stage (in het derde studiejaar), hadden we een terugkomdag op school. Daphna Berger, die op dat moment werkzaam was bij Webster Leiden, kwam toen naar TNS om uitleg te geven over Webster Univerisity. Ik wist al dat die mogelijkheid er was, maar nadat ik haar verhaal hoorde wist ik zeker dat ik wilde gaan. Toen heb ik het aanmeldingsproces in gang gezet en werd ik aangenomen.

Welke opleiding/vakken volg je daar? Hoe heet de school/universiteit?

De school heet Webster University. Het is een universiteit uit Amerika die een aantal internationale campussen geopend heeft. De campus in Genève, waar ik op dit moment studeer, is er één van.

Waarom heb je voor Genève gekozen? Wist je al meteen dat je daar naartoe wilde?

Er waren twee opties, Genève en Wenen. Ik wilde liever naar Genève omdat Zwitserland me meer aansprak dan Oostenrijk. Daarnaast wilde ik graag mijn Frans verbeteren.

Wat is het leukst aan studeren in Zwitserland?

Dat is een moeilijke vraag. Er zijn zoveel leuke dingen hier. Het is vooral leuk om op een internationale campus te studeren en rond te lopen, omdat er zoveel mensen zijn met interessante verhalen en culturen waar ik veel van leer.

En wat is het minst leuk/lastigste?

Ik vind het soms best lastig dat Genève een erg rijke stad is en veel dingen hier om geld draaien. Ik vind dat namelijk niet zo belangrijk. Gelukkig is de campus internationaal en zijn daar dus ook wel mensen die er een beetje hetzelfde over denken als ik.

Hoe ziet een gemiddelde studiedag er voor jou uit? Is het herkenbaar of totaal anders dan in Amsterdam?

Het is totaal anders dan in Amsterdam. Ik heb bijvoorbeeld elke dag pas om 14.00 uur les en elke vrijdag vrij. De lessen duren wel twee keer zo lang als op TNS en op maandag en woensdag ben ik pas om 18.20 klaar met school. Dat was even wennen, maar mijn ritme is nu een beetje aangepast. Op een gemiddelde studiedag sta ik dus rond 10 uur op en ga ik even studeren of iets anders doen voordat ik naar school ga. Ik ga meestal iets eerder naar school zodat ik daar kan lunchen met vrienden. Elke les duurt twee uur, met een korte pauze in het midden. Daarna ga ik terug naar huis of meteen de stad in.

Wat kan je toekomstige buitenland-studeerders aanraden? Heb je nog tips/tricks? Wat moeten ze vooral wel/niet doen?

Probeer een kamer te vinden in de stad, want de kamers die Webster aanbiedt zijn relatief duur. Het is wel gezellig om met andere studenten van Webster samen te wonen in de stad natuurlijk, maar als je geld wilt besparen raad ik aan om iets voor jezelf te zoeken. Verder raad ik vooral aan om het gewoon te doen en het te gaan ervaren op je eigen manier. En als je naar Genève gaat, bereid je er op voor dat alles twee keer zo duur is als in Nederland.

Zou je andere studenten ook aanraden om te studeren in het buitenland? Waarom? Moet je hier een bepaald type persoon voor zijn of kan iedereen dit?

Ik denk dat iedereen het kan. Het is even eng om alles wat vertrouwd is achter je te laten en aan iets nieuws te beginnen, maar je leert zoveel over jezelf, anderen en een nieuw land, dat je helemaal geen tijd hebt om heimwee te hebben. Ik denk wel dat je een beetje avontuurlijk en zelfverzekerd moet zijn.

Door: Carli Jager & Falco Jensma
Over The New School
The New School biedt een vierjarige hbo opleiding aan op het terrein van communicatie, creativiteit en ondernemen. In die vier jaar leiden we je op om te kunnen werken in een veelzijdig vakgebied. We hebben oog voor de ambachtelijke, de creatieve en de innovatieve aspecten in dit vakgebied en voor jou als individu.