Internationale Stage

Met een internationale stage zet je jezelf op de kaart

Katharina, derdejaars student, wist dat ze een internationale eerste stage wilde lopen. Een andere taal en een andere wereld leren kennen! En zo geschiedde. Haar stage liep ze in Londen, bij niemand minder dan Karla Otto - een internationaal PR bureau met kantoren over de hele wereld voor grote en bekende merken. Hoe is haar deze stage bevallen? Karla Otto was in ieder geval positief en belde haar afgelopen maand: of ze bij hen wilde komen werken, in London. Wat gaat Katharina doen? TNS sprak haar afgelopen week.

Waar bestonden je werkzaamheden uit op je stageplek?
Ik begon met invoeren van allerlei gegevens van en voor de grote klanten. Een beetje saai. Ik wilde graag meer zien en doen. Gaandeweg kreeg ik een aantal accounts en onderhield ik contact met stylisten en fashion desks. Maar ook dat vond ik nog niet uitdagend genoeg. Dus vroeg ik of ik nog meer kon doen. Ik mocht de PR teams helpen die met de accounts van PUCCI, Margiela, Solange en Trussardi werkten. Dat was nog niet genoeg –voor mij. Dus weer gaf ik aan dat ik meer wilde doen, leren, ondernemen. Zo heb ik ook nog mee kunnen helpen met financiële aspecten en een PR-team ondersteund die één van 's werelds grootste account had: Nike! Ook voor het Nederlandse wereldberoemde mode duo Victor&Rolf mocht ik mijn handen uit de mouwen steken!

Learning points
Achteraf gezien heb ik meer geleerd dan ik in eerste instantie dacht, namelijk hoe de PR-wereld werkt, wat voor een projectmanagement en organisatie er allemaal bij komt kijken en hoe Karla Otto dit allemaal aanpakt. Een wereld waar veel, heel veel distributie, administratie en stress bij komt kijken. Dat laatste vond ik trouwens wel leuk. Ik merk dat een hoge werkdruk mij uitdaagt en prikkelt. En de glamour wereld vind ik (natuurlijk) ook super om deel van uit te maken!

Best Pittig
Het was geen makkelijke periode. Op de werkvloer met collega's vond ik het best weleens pittig. Er zijn best wel cultuurverschillen tussen de Engelsen en de Nederlanders. Ze vragen ook niet of je na het werk een keer mee uitgaat of iets. In zo'n grote stad, met weinig tot geen bekenden en vrienden om je heen, had ik dus ook m'n mindere momenten. Toch, ik heb mijzelf door deze stage zowel persoonlijk als op de werkvloer beter leren kennen én ontwikkeld!
Eenmaal in Amsterdam, was ik weer blij mijn vrienden om me heen te hebben, pff! Wat had ik dat gemist!

Persoonlijke Ontwikkeling
Nu zie ik dat ik een doorzetter en secuur persoon ben op de werkvloer. Ik durf aan te geven wanneer ik meer uitdaging en verantwoordelijkheid nodig heb. Ook heb ik ontdekt dat ik graag bijdraag aan het optimaliseren van processen in een organisatie. (Mijn eerdere werkervaring blijkt een mooie bijdrage te zijn geweest aan deze stage!). In het begin vond ik het echt niet makkelijk om te gaan zeggen dat ik mijn werk niet zo leuk vond – dat ik meer wilde. Toch, door een vleugje lef, heb ik mezelf uitgedaagd...en laten zien! Bij mijn afscheid waren mijn collega's dankbaar voor mijn bijdrage, daar ben ik best trots op!

Internationale Baan Aangeboden
Afgelopen maand kreeg ik een telefoontje van mijn stagebegeleider bij Karla Otto; hij bood mij een baan aan, junior PR-medewerker! Dit was onverwachts! Ik voel me gevleid en ik ben ook blij dat ik mezelf heb durven laten zien daar. Nu weet ik hoeveel je daarvan kan leren. De functie is leuk. Ik ga er nog even over nadenken.

Toekomst perspectief?
Ik heb besloten eerst mijn studie af te maken én een te gekke vierdejaars stage te gaan lopen. Ik hoop héél erg dat ik mijn volgende stage bij Tommy Hilfiger mag lopen. Binnenkort heb ik een gesprek daar. I keep my fingers crossed! De PR en modewereld spreken mij aan. Events organiseren of een PA van een CEO zijn, staan op mijn wensenlijstje...we'll see.

Met dank aan Katharina Rubingh, derdejaars student aan The New School for Information Services.

Over The New School
The New School biedt een vierjarige hbo opleiding aan op het terrein van communicatie, creativiteit en ondernemen. In die vier jaar leiden we je op om te kunnen werken in een veelzijdig vakgebied. We hebben oog voor de ambachtelijke, de creatieve en de innovatieve aspecten in dit vakgebied en voor jou als individu.