Studiefinanciering

Inleiding

Voor studenten in het hoger onderwijs (Hbo en universiteit) een nieuw stelsel van studiefinanciering. Hieronder staat een aantal zaken op basis van de gegevens van de site van de DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs www.duo.nl) op een rijtje.
Je kunt als student aan een particuliere hogeschool of universiteit meer lenen (let op, het blijft lenen en de consequentie is dus dat je moet terugbetalen) dan een student aan een reguliere hogeschool of universiteit.

Het bedrag dat je kunt lenen dekt over het algemeen de hogere collegegelden die een particulier instituut vraagt. Wanneer je het er voor over hebt financieel in je toekomst te investeren, en je ziet meer voordelen in het studeren aan een particuliere instelling, is het een optie die het overwegen waard is. 

Collegegeld Particulier onderwijs

Wanneer je aan een particuliere instelling studeert, betaal je instellingscollegegeld. Universiteiten en hogescholen bepalen de hoogte van het instellingscollegegeld. Dat is meestal meer dan het wettelijk collegegeld.

Als je instellingscollegegeld betaalt, kun je daarom meer/extra lenen, het collegegeldkrediet. Betaal je instellingscollegegeld, dan kun je maximaal vijf keer het bedrag aan wettelijk collegegeld als collegegeldkrediet aanvragen.

Voor meer informatie zie onze Kosten en Financiën pagina