Het ondernemen op The New School heeft ons echt gebracht waar we nu zijn

Jamie van Schijndel en Sarah Broeders, net afgestudeerd aan TNS: “Het ondernemen op The New School heeft ons echt gebracht waar we nu zijn.” 

Naast voetballen, volgeplande weekenden, leuke dingen doen met vriendinnen en super hard werken voor hun studie zijn de 21-jarige Jamie van Schijndel en Sarah Broeders dan eindelijk gaan doen waar ze altijd al van droomden: ondernemen. Beide meiden komen uit een ondernemersfamilie en willen al van jongs af aan niets anders. Afgelopen zomer zijn ze met genoegen afgestudeerd aan The New School in Amsterdam, dus nu kunnen ze gaan doorzetten waar ze mee gestart zijn: allebei hun eigen onderneming.  
"Ik wist al heel gauw dat ondernemen was wat ik wilde.”
–  Sarah Elisa Broeders, oud-student op TNS
Het is een regenachtige dag in oktober, nog een paar weken te gaan voor de meiden hun diploma in ontvangst kunnen nemen. Nadat de paraplu’s en jassen bij de kapstok belanden, breekt Jamie vrijwel direct het ijs: “Wat voelt het toch vertrouwd om hier binnen te komen.” Ze neemt de ruimte in zichzelf op. “Ik heb hier heel veel vrijheid gehad in de eerste twee jaar,” zegt ze. “Je wordt op zoveel verschillende manieren geschoold, dat je er vanzelf achter komt waar je goed in bent. Vanaf jaar 3 volgde ik het vak entrepreneurship, daar is het ondernemen voor mij begonnen.” Aan haar glimlach kun je zien dat ze oprecht is. Ook Sarah wist al snel dat ze op de goede plek was: “Ik wist al heel gauw dat ondernemen was wat ik wilde, dat merkte ik aan de hand van groepsprojecten; ik wilde graag de leiding nemen.”
Jamie doet graag een boekje open over hoe haar bedrijf tot stand gekomen is. “Tijdens het volgen van dit vak moest je een concept ontwikkelen, dus kwam ik na lang brainstormen met het idee van de verrassingsboxen. Ik deed een onderzoek en hier kwam uit dat 70% van de respondenten een box aan zichzelf cadeau zou geven. De boxen zijn pakketten die je bestelt, waarvan je van tevoren niet weet wat er in zit. Het is ook een superleuk cadeau om aan iemand te geven. Alle items in de box zijn feestelijk ingepakt, zodat je jezelf of een ander altijd kunt verrassen.” Jamie gaat verder: “Mijn doel is om zoveel mogelijk vrouwen te verrassen en ze te verbluffen met de inhoud, want de waarde is meer dan je er voor betaalt.” Ook Sarah heeft doelen voor ogen: “Ik begon tijdens mijn project met duurzame cosmetica, echter is dat niet zo makkelijk als het lijkt i.v.m. startkapitaal. Ik ben daarom begonnen met een website over koken en eten, dit komt voort uit mijn passie voor het milieu. Ik hou heel erg van koken en wil dit aan mensen meegeven. Vooral als het gaat om veganistische gerechten. In het nieuwe jaar komt daarom mijn platform Dinner Date online.”
"Doordat ik zelf heb mogen afstuderen met een ondernemingsplan, ben ik ook zekerder geworden om mijn concept door te voeren.”
–  Jamie van Schijndel, oud-student op TNS
De vrijheid is voor Jamie een essentieel punt geweest om daar te komen waar zij nu is. “Ik heb nog nooit van een andere studie gehoord waarbij je op zoveel verschillende manieren mag afstuderen. Doordat ik zelf heb mogen afstuderen met een ondernemingsplan, ben ik ook zekerder geworden om mijn concept door te voeren.” Sarah is het hier volledig mee eens: “Op TNS krijg je echt de mogelijkheid om meer over ondernemen te leren. Daarnaast heb je ook heel veel aan andere vakken, niet alleen de vakken die business-gerelateerd zijn. Deze waren voor mij ook essentieel om te kunnen ondernemen.” Naast het afstuderen heeft Jamie door de jaren heen profijt gehad van haar keuze voor de school. “De combinatie van vakken op TNS maakt de studie zo sterk, je leert er echt wat bij je past en dus ook wat je later wel en niet wil.”
Even droomt Jamie weg, terugdenkend aan haar eerste jaren. “De vakken die ik heb gevolgd hebben niet direct invloed gehad op mijn concept, maar wel de manier waarop ik het presenteer. Graphic arts, creatief schrijven en fotografie waren drie van mijn favoriete vakken en daar heb ik ontdekt dat ik graag schrijf en visueel sterk ben. Sarah had hetzelfde: “Een opleiding die alleen over business zou gaan, daar zat ik echt niet op te wachten. Het is juist de combinatie die het leuk maakt.” Voor zowel Sarah als Jamie zijn de creatieve vakken essentieel geweest voor het uitwerken van het concept omdat het product niet zichtbaar is. Jamie: “Ik heb op school geleerd hoe ik mensen moet triggeren en nieuwsgierig kan laten maken met mijn uitingen.”
"Als je echt ondernemend ingesteld bent, kun je heel ver komen op TNS. Je krijgt hier echt de kans om te kijken of het bij je past.”
–  Jamie van Schijndel, oud-student op TNS
Volgens Sarah is het ondernemen spannend en is risico’s nemen een hele uitdaging. “Dit is niet iets wat je leert tijdens de studie, dit moet wel echt vanuit jezelf komen. Je leert, grof gezegd, echt wel eens ‘op je bek gaan’ maar het ding is: dan moet je gewoon weer opstaan. Je moet nooit opgeven.” Haar bedrijfje is niet iets wat Jamie tussendoor doet: “Mijn uitdaging is nu om het groot te laten worden, ik heb zelfs een aangeboden baan afgewezen omdat ik echt voor mijn bedrijf wil gaan.”
Aan potentiële nieuwe studenten wil Sarah ook graag wat meegeven: “Doe vooral wat jij leuk vindt en vergeet geen kijkje te nemen op mijn nieuwe platform Dinner Date in het nieuwe jaar!” Jamie wil natuurlijk ook gebruik maken van deze truc en voegt daar lachend aan toe: “Kijk dan ook even op boxsurprises.nl mocht je iemand willen verrassen. Wat betreft de opleiding: vergeet niet te genieten. Als je echt ondernemend ingesteld bent, kun je heel ver komen op TNS. Je krijgt hier echt de kans om te kijken of het bij je past.”

(door: Caroline Smits, tweedejaars)
Dat klinkt goed!
Begint het meteen bij je te kriebelen als je dit leest? Ambieer jij ook een creatieve carrière rondom marketing en communicatie? Wil je graag alles leren over ondernemen? Meld je nu aan voor de volgende open dag en ontdek of The New School ook iets voor jou is.