TNS Teachers
Sasja van Nie

Als je het de studenten vraagt dan is Sasja zeker een van de lievelingsdocenten, niet alleen vanwege haar betrokkenheid met de student, maar ook vanwege haar achtergrond, haar mentaliteit en natuurlijk de vakken die ze geeft. In het eerste jaar geeft ze het vak Presenteren, waarbij het niet uitmaakt wat je presenteert, maar juist hoe je dit doet. Sasja is breed inzetbaar, helpt erg veel tijdens projecten in de eerste twee studiejaren van de opleiding en geeft daarnaast in het tweede jaar ook nog het vak Van product naar commercial. De studenten zijn zowel over Sasja als over haar vakken enorm te spreken.

Sasja van Nie
Het is begin maart op The New School als Sasja de docentenkamer binnen komt wandelen. Jas aan de kapstok, koffietje en even een kort gesprekje met directeur Kees is vaste prik. De eerste zonnestralen van het jaar zijn weer zichtbaar en dat doet de leerlingen goed. Terwijl Sasja het lokaal waarin ik me bevind betreedt kan ik aan haar licht gebruinde gezicht zien dat ze niet in Nederland is geweest de afgelopen week. Inderdaad, voordat het vragenrondje start wordt eerst haar vakantie naar Zuid-Afrika besproken. Een preciezere omschrijving van de band tussen de studenten en Sasja kan ik niet geven. Zoals het eerst altijd gezellig is, gaan we vervolgens wel door op het serieuze werk.

Sasja staat inmiddels alweer vier jaar voor de klas: “Ik had van tevoren nooit gedacht dat ik les zou gaan geven, maar toen ik via een oud-docent op TNS kwam kijken was de klik er direct. De docent was uit het werkveld en doceerde aan de hand van de praktijk. De studenten, maar ik ook, waren direct geboeid, dat vond ik geweldig. Het feit dat ze dat geweldig vond is niet voor niets natuurlijk: “Ik heb zoveel voor mijn vak mogen doen dat de praktijkervaring enorm is, dit wil ik heel graag overdragen aan de studenten. Kennis overdragen is het leukste om te doen.”

Voordat Sasja op TNS kwam als docent heeft ze inderdaad heel veel ervaring opgedaan in de praktijk: “Ik heb mijn vwo afgerond, vervolgens Rechten gestudeerd en ben toen een tijdje werkzaam geweest bij een groot omroepblad; Veronica Magazine. Ik produceerde hier 30 pagina’s per maand en de productie heeft mij niet meer losgelaten.” Al snel kwamen er andere dingen op haar pad: “Ik ben door regisseur Thed Lenssen gevraagd als producer.” Thed Lenssen films had een kantoor in Amsterdam en Londen, had veel regisseurs en maakte nationale en internationale commercials. Dit was een geweldige tijd. Ik heb dit uiteindelijk 12 jaar lang gedaan.”

Thed was de creative en Sasja, zowel financieel als productioneel ,de eindverantwoordelijke,.
Naast veel Nederlandse klanten zoals Philips en Delta Lloyd maakten we veel internationaal werk. Thed stond indertijd op nummer 3 van de wereld van meest bekende regisseurs en dat bracht naast de nationale commercials ook veel internationaal werk met zich mee (Pirelli, FA, Johnny Walker). Een van de leukste kanten van haar baan waren wel de vele reizen. “Ik heb zoveel mogen reizen voor mijn werk, daar ben ik nog steeds heel erg dankbaar voor.

Het lesgeven vindt ze nog steeds even leuk: “Het is zo leuk om je kennis met de studenten te delen en daarnaast leer ik veel van de studenten, het is een wisselwerking. Je ziet echt dat de studenten individuen zijn die een mening gaan vormen en ik vind het geweldig om dat beginnende vuurtje aan te kunnen steken.” Dit is ook wat de school volgens Sasja uniek maakt: “Iedereen vult elkaar goed aan. De docenten en studenten hebben echt goed contact met elkaar en de directeur, Kees, staat altijd open voor vernieuwende en goede ideeën. De continue ontwikkeling is heel bijzonder.”

Wat betreft projecten op TNS heeft Sasja ook echt leuke ervaringen achter de rug: “Het magazine dat de tweedejaarsstudenten maken is een heel uniek project. Dan werken we met een hoofdredacteur van buitenaf en andere experts. De studenten maken het helemaal zelf; van de kleuren tot de lettertypes. De docenten werken dan meer van onderaf, echt begeleidend. Daardoor zijn we echt een beetje trots op het tijdschrift dat ze vrijwel helemaal zelf hebben neergezet.”

Aan potentiële nieuwe studenten geeft Sasja graag het volgende mee: “Praat met studenten die al op TNS studeren! Zoals ik al zei is kennis overdragen en ontvangen echt de sleutel tot alles, vooral als je met studenten praat die ervaring hebben.”

Tekst: Caroline Smits

Dat klinkt goed!
Benieuwd naar onze andere docenten? Ambieer jij een carrière rondom marketing en communicatie? Wil je graag alles leren over ondernemen? Meld je nu aan voor de volgende open dag en ontdek wat The New School jouw te bieden heeft.