TNS Stage verhalen:
Sophie en Esmée Hendriks

‘De marketingkennis die ik bij TNS heb opgedaan, breng ik in de praktijk in Zuid-Afrika’.    

‘Ik hoorde over dit bedrijf en dacht meteen: yes, dit wordt het!’

Stage lopen in het buitenland. Zussen Sophie en Esmée Hendriks doen dit. Hoe gaat dit de zussen af, zien zij zichzelf later ook in het buitenland werken en hoe hebben zij de stap genomen om naar de andere kant van de wereld te verhuizen. Derdejaarsstudent Sophie vertelt haar verhaal. ‘De marketingkennis die ik gedurende mijn eerste jaren bij TNS heb opgedaan, breng ik in de praktijk in Zuid-Afrika’.

Hoewel Sophie vooraf al wist dat zij stage wilde lopen in het buitenland, was het niet meteen duidelijk waar zij precies naar toe wilde in het buitenland. ‘Ik wist vooraf dat het vanuit TNS mogelijk was om een stage in het buitenland te volgen. Mijn zus en ik gingen research doen en de organisatie Ollie kwam bovenaan de zoekresultaten. Toen ik het zag dacht ik: “Yes dit wordt het”.

Ollie
Sophie had een bedrijf gevonden in Kaapstad waar ze stage kan gaan lopen, maar hoe weet zij dat zij de juiste keuze heeft gemaakt voordat zij haar spullen pakte en is verhuisd? ‘Ik heb besloten om bij het restaurant The Strangers Club in Kaapstad stage te lopen. Ik doe dit samen met mijn oudere zus, die momenteel in haar vierde jaar op TNS studeert. Dit maakte het iets minder spannend omdat je weet dat je er niet alleen voor staat.’ Daarnaast is Sophie dit avontuur begonnen onder begeleiding van de organisatie ‘Ollie’. ‘Dit is een bedrijf dat je matcht aan je stagebedrijf en je gehele verblijf organiseert. De medewerkers van Ollie plannen trips voor je, verzorgen je accommodatie waar je woont met iedereen die via Ollie stage loopt in Kaapstad.’

Keerzijde
Voor Sophie was Kaapstad een plek aan de andere kant van de wereld, in een geheel ander continent. Voor haar was dat best even wennen. ‘Alles hier is anders dan in Nederland. De natuur, de bergen en de mensen. Iedereen is vriendelijk en staat open om je te leren kennen.’ Als het aan de mensen ligt, weet Sophie de plek wel uit te kiezen. Maar Kaapstad heeft ook een keerzijde. ‘Er is veel criminaliteit. Als je op straat loopt, is het wel altijd opletten geblazen. Je doet na stage andere dingen dan dat je in Nederland zou doen. Hier ga je na stage hiken of in het weekend een tripje maken naar Stellenbosch en bij de mooiste wine farms een wine tasting doen.’ Sophie benadrukt ook nog dat Kaapstad echt een hippe plek is. ‘Veel mensen denken dat de stad nog in ontwikkeling is, maar het is een trendy plek met veel horecagelegenheden’.

Lange termijn
Een stage is een moment om uit te vinden wat je wilt. Wat vind je van je functie, de plek en de mensen? Sophie vindt haar tijd in Kaapstad enorm leuk en leerzaam, maar is wel standvastig over wat zij in de toekomst wil. ‘Ik vind het geweldig om hier tijdelijk te wonen.
Maar mijn leven is toch wel echt in Nederland. Je kan hier om tien uur ‘s avonds niet besluiten een wandeling te gaan maken. Op de lange termijn is dit niet iets wat ik wil.’
Wel is Sophie er achtergekomen dat haar soort functie bij The Strangers Club wel iets voor op de lange termijn is. ‘Doordat ik stage loop bij een restaurant, weet ik dat dit iets is wat ik later voor mezelf wil beginnen. Ik ben gemotiveerd en zodra ik terug ben in Nederland wil ik hier stappen voor ondernemen.’

Wij wensen Sophie en Esmée nog veel plezier en succes in Kaapstad gedurende het verdere verloop van hun stage.

Door: Estelle De Boeck
Dat klinkt goed!
Benieuwd naar TNS? Ambieer jij een carrière rondom marketing en communicatie? Wil je graag alles leren over ondernemen? Meld je nu aan voor de volgende open dag en ontdek wat The New School jou te bieden heeft.