TNS Presents 
Marije Booij

Docente Marije Booij over TNS: ‘TNS studenten zijn heel open en toegankelijk. Hierdoor heb je al snel een goede band.’ Marije zorgt ervoor dat de sfeer in haar klas goed is maar dat er ook resultaat worden behaald!

Reuring
Na haar studie Facilitaire dienstverlening in Wageningen, was Marije nog niet klaar om de arbeidsmarkt op te gaan. Door haar volgende studie Communicatie aan de UVA is zij terechtgekomen in Amsterdam. Na verschillende banen als media- en branding onderzoeker, kwam zij erachter dat zij meer reuring nodig had. ‘Vriendinnen zeiden dat ze mij al jaren hoorden praten over het onderwijs. En vroegen zich af of het niet eens tijd zou worden dat ik eindelijk de stap naar het lesgeven zou gaan maken’. Hoewel haar hart altijd heeft gelegen bij het onderwijs, wilde zij eerst kennis opdoen in het bedrijfsleven. Hierdoor zou zij als docent haar opgedane kennis uit de praktijk kunnen delen met de nieuwe generatie. In 2008 was het dan eindelijk zover en zocht Marije de reuring op als parttime docente Marktonderzoek aan de Hogeschool van Amsterdam.

Fulltime het onderwijs in
Omdat Marije op een gegeven moment fulltime wilde gaan werken, zocht zij naast haar baan bij de HvA, een andere uitdaging. ‘Mijn eerste gevoel was: dan wil ik fulltime het onderwijs in. Als dit je eerste gevoel is, dan hoor je in het onderwijs thuis. Dit stroomt door mijn bloed en dit moet ik gewoon doen.’ Sinds 2019 is Marije dan ook werkzaam als docente Onderzoekvaardigheden bij The New School. Door Marije haar ervaring uit de praktijk, weet zij precies wat zij de studenten moet bijbrengen. ‘Structuur en professioneel schrijven is bij marktonderzoek van cruciaal belang. Tijdens mijn lessen probeer ik voorbeelden uit de praktijk te geven, die ik zelf onder ogen ben gekomen.’ Om feeling te houden met de praktijk, heeft ze sinds ze lesgeeft bij de HvA ook gewerkt als kwalitatief onderzoeker.

Work hard play hard
Marije is enorm enthousiast over de TNS studenten. ‘Er zijn kleinere klassen waardoor mensen altijd eerlijk kunnen zeggen wat ze denken. Je kunt interactieve lessen houden en het ook deels aan de studenten overlaten wat we in een les behandelen. Op deze manier kom je uiteindelijk tot de beste resultaten’. Studenten kunnen altijd bij Marije terecht, maakt niet uit hoe gek iets is. Maar mensen vergissen zich ook wel eens in haar gezelligheid. ‘Sommige studenten denken: die Marije is zo gezellig en vrolijk, daar kan ik wel een grapje mee uithalen. En dat kan ook, zolang er maar kwaliteit geleverd wordt. Work hard play hard.’
Wat iedereen vast al doorheeft, is dat Marije altijd veel energie heeft en soms moet ze dat even kwijt. ‘Ik hockey al heel mijn leven, soms zwem ik, in de zomer ben ik op het water te vinden en in de winter sta ik met mijn 3 kids op de ski’s’. Van af en toe een biertje is Marije ook niet vies. Ze drinkt graag een biertje met haar studenten op een diploma uitreiking of studiereis.

Eigen weg
The New School als studie zou niet weggelegd zijn voor Marije. ‘Hele dagen op school zitten was nooit iets voor mij. Ik hou ervan mijn eigen weg te gaan en mijn eigen planning te maken. Grote gebouwen, reuring, grote bibliotheken en andere opleidingen: het kan mij niet groot en hectisch genoeg zijn. De studies die ik uiteindelijk heb gedaan, zou ik dan ook zeker opnieuw kiezen. Ik denk dat het bij me past: organiseren en communiceren zodat je bepaald gedrag kunt beïnvloeden.’ Maar als docent ben je nooit uitgeleerd. Zij zitten natuurlijk zelf ook in een leeromgeving. Het zou Marije dus niets verbazen als zij over 2 jaar opeens consumentengedrag gaat studeren.

Marije valt goed in de smaak bij TNS. ‘Joska zegt wel eens: ‘Marije, we zouden je hier graag vaker willen zien’. En dat wil ik ook wel en dat lijkt me hartstikke leuk. Maar het is lastig om je tijd tussen 2 verschillende banen te verdelen. Ik wil mezelf 100% kunnen blijven inzetten en dat zal dan wellicht lastig worden’. Maar we weten nooit wat de toekomst ons brengt en hopelijk zien we Marije over een paar jaar, iedere dag rondlopen bij TNS.

Door: Estelle De Boeck
Dat klinkt goed!
Benieuwd naar onze andere docenten? Ambieer jij een carrière rondom marketing en communicatie? Wil je graag alles leren over ondernemen? Meld je nu aan voor de volgende open dag en ontdek wat The New School jou te bieden heeft.